Joodse Begraafplaats, Pannenhuisstraat, Oosterhout
Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Pannenhuisstraat
Oosterhout
Gemeente:
Oosterhout
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,6396 4,82016
Oppervlakte (plm.):
2.600 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
212 Gravenlijst
Aantal personen:
214 Personenlijst
Meest voorkomende namen:
Cohen (20x), Kalker (12x), Koperberg (12x), Levie (10x), Kooperberg (9x), Moerel (5x), Frank (4x), Grunwald (4x), de Jong (4x), van Bueren (4x)
Algemene Informatie
Gelegen in de bossen van de Vrachelse heide vindt u de joodse begraafplaats Oosterhout. Deze begraafplaats stamt uit 1822 en werd gebruikt door de joodse gemeenschappen van Oosterhout, Breda en Geertruidenberg.In 2012 is de begraafplaats op de erfgoedkaart Oosterhout geplaatst.
Op de begraafplaats staan meer dan 200 grafstenen, alsmede een metaheerhuisje, kohaniemhuisje en een beheerderswoning. De begraafplaats word nog steeds gebruikt. De begraafplaats is afgesloten en er wordt geen toestemming gegeven voor het maken van foto's. Hierdoor heb ik gebruik gemaakt van de gegevens die staan op de website voor joodse begraafplaatsen Het Stenen Archief.
Op een plaats op de Vrachelse Heide onder Oosterhout zijn vanaf het begin van de negentiende eeuw de doden begraven uit de joodse gemeenschappen van Oosterhout en Geertruidenberg. In 1822 werd Jonas Hartog de Jong, koopman te Oosterhout, eigenaar van dit stukje grond. Voorheen begroeven de Bredase joden de overledenen uit hun gemeenschap in Oisterwijk of Oudenbosch maar vanaf 1828 werden de doden uit Breda naar de begraafplaats op de Vrachelse Heide bij Oosterhout gebracht.
Ernstige beschadigingen en grafschendingen waren in 1842 de aanleiding tot de bouw van een bewakershuisje op de begraafplaats.
Deze begraafplaats had een regionale functie. De joodse gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg en Breda waren, gezamenlijk en naar verhouding van het aantal gemeenteleden, verantwoordelijk voor deze begraafplaats. Na de ondergang van de joodse gemeente Oosterhout (in 1899) kwam de begraafplaats volledig onder beheer van de joodse gemeente Breda. Zowel in de negentiende eeuw als de vorige eeuw werden er aanzienlijke percelen aan de begraafplaats toegevoegd. Nog in april 2001 vonden er ernstige vernielingen plaats en werden ongeveer tachtig grafstenen besmeurd. De begraafplaats is eigendom van de Nederlands Israëlitische Gemeente Breda.
Het metaheerhuisje
De schandelijke bekladdingen van de zerken in 2001