Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Lage Zijde Geruimd Aarlanderveen

Begraafplaats Lage Zijde (Geruimd), Kortsteekterbuurt, Aarlanderveen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Lage Zijde (Geruimd)
Adres:
Kortsteekterbuurt
 
Aarlanderveen
Gemeente:
Alphen aan den Rijn
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
11 (Inmiddels zijn 9 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Kop (3x), Stapper (2x), Verboom (2x), den Hertog (2x), Rijlaarsdam (2x), Verhoef (1x), van Egmond (1x), Hildernisse (1x), Wolmerstett (1x), van Leeuwen (1x)

Algemene Informatie

Overzichtsfoto


Een in 1986 geruimde begraafplaats.
De aanleg van deze begraafplaats aan de Lage Zijde is een gevolg van het besluit van 7 december 1898 van de gemeente Alphen, om met ingang van 1 januari 1900 op hun begraafplaats geen lijken meer te laten begraven uit andere gemeenten. Met name betrof dat de overledenen, jaarlijks zo'n veertig, uit het Aarlanderveense gemeentedeel Lage Zijde. Die moesten vanaf dat moment worden begraven op de enige Algemene begraafplaats die Aarlanderveen op dat moment rijk was, die aan het Zuideinde in Aarlanderveen-dorp. Gezien de afstand zou dat een kostbare zaak worden, voor de armen zelfs onbetaalbaar. Om aan dat probleem tegemoet te komen, besloten de Aarlanderveense bestuurders een tweede begraafplaats aan te leggen aan de Lage Zijde.
De gemeente kocht een stuk weiland, welke lag langs de weg van Leiden naar Woerden, vrijwel op de hoek van de Rijn en het Aarkanaal, bij de brug over het Aarkanaal. Men begon in 1899 met de aanleg van de begraafplaats, de bouw van een barenhuis met barak en het maken van zes grafkelders.
Het terrein werd 50 centimeter uitgegraven en vervolgens opgehoogd met een zandpakket van 2.35 meter. Op het terrein verrees een gebouwtje van 8 x 4,5 meter, voor de helft bestemd als barenhuis en voor de andere helft als barak. Het gebouwtje was gedekt met blauwe kruispannen.
Bij de ingang van de begraafplaats werd een prachtig 14 ½ meter breed smeedijzeren hek met twee draaihekken geplaatst. De stijlen naast de draaihekken werden voorzien van, waarschijnlijk gietijzeren, doodskoppen. Komende vanaf de weg en nadat het toegangshek was gepasseerd, volgde een bijna 45 meter lang toegangspad dat aan het einde licht afboog naar rechts. Op dat punt, waar aan de rechterkant het baarhuis stond, begon de eigenlijke dodenakker met een lengte van 50 en een breedte van 17 meter.
De begraafplaats was verdeeld in vijf rangen, waarvan de eerste rang (de duurste) met de zes grafkelders achteraan was gesitueerd.
De begraafplaats had een breedte van ongeveer 18.00 meter, waar omheen een haag werd aangeplant. Bestaande sloten rond het terrein werden uitgediept en andere sloten gegraven zodat het terrein uiteindelijk aan drie kanten door sloten werd omgeven. Op 1 november 1899 werd de begraafplaats in gebruik genomen.
De begraafplaats bleef nog geen halve eeuw in gebruik. Door de aanleg van de Oosterbegraafplaats in de jaren dertig van de twintigste eeuw, was de begraafplaats, evenals de begraafplaatsen van Alphen en Oudshoorn, overbodig geworden.
Op 16 februari 1946 werd Marinus Pieter van Dijk als laatste op de begraafplaats aan de Lage Zijde begraven. Tussen dit tijdstip en de eerste begraving in november 1899 zijn 993 personen ter aarde besteld. Na de sluiting van de begraafplaats werden tussen 1939 en 1968 acht personen overgebracht naar de Oosterbegraafplaats en één naar Zwammerdam. In 1986 werd de begraafplaats geruimd. Het terrein, waarop de begraafplaats was gesitueerd, is thans nog in het landschap herkenbaar. Bron: streekarchief Rijnlands Midden, die ook de foto's ter beschikking gesteld heeft.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies