Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginR K Kerkhof Zwolle

R. K. Kerkhof, Bisschop Willebrandlaan 62, 8021 GA Zwolle

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
R. K. Kerkhof
Adres:
Bisschop Willebrandlaan 62
 
8021 GA Zwolle
Gemeente:
Zwolle
Provincie:
Overijssel
Coördinaten:
52,5187 6,10429
Oppervlakte (plm.):
15.600 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
2.180 (Inmiddels zijn 35 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Vilsteren (49x), Jansen (48x), van Dijk (39x), de Vries (39x), Mensink (35x), Reuvekamp (34x), Wolters (32x), Mulder (27x), Kok (26x), van den Berg (26x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

 

 
We zoeken nog iemand die foto's wil maken op deze begraafplaats.

Algemene Informatie

Uit de site van het RK kerkhof komt de volgende tekst:

Het R.K. Kerkhof is opgericht in 1841.
Deze oprichting kon plaats vinden omdat baron van Lamsweerde de benodigde grond in een schenking overdroeg aan de toenmalige twee Zwolse parochiën.
Door middel van donaties, waartoe de rooms-katholieken vanaf de preekstoel werden opgeroepen, en door uitgifte van aandelen werd de financiële grondslag gelegd voor de bouw van de kapel en de andere bebouwing.

In 1924 wordt het kerkhof door verwerving en ingebruikname van een ten noorden liggend grondgebied in oppervlakte verdubbeld. Dit gedeelte van het kerkhof wordt aangeduid als het nieuwe gedeelte.

In 1994 verwerft het kerkhof een terrein tussen het kerkhof en de Molenkampsweg in erfpacht. In 2003 is het terrein aangekocht. Door het afbranden van het jeugdhuis op dat stuk terrein ontstond een unieke kans om het kerkhof uit te breiden.
Dit nieuwste gedeelte van het kerkhof wordt uitbreidingsgedeelte genoemd.

Door de jaren heen hebben meer dan 20.000 personen op dit kerkhof hun laatste rustplaats gevonden.

Sinds 1998 is het kerkhof een Rijksmonument.

De ingang van de begraafplaats.

De Kapel.


Uit WIKIPEDIA komt de volgende tekst:

Reeds in 1827 werd er door de katholieke gemeenschap in Zwolle een poging gedaan op de gronden in bezit te krijgen waar heden ten dage het kerkhof gesitueerd is. Dit mislukte omdat er niet genoeg geld beschikbaar was. In 1840 verklaarde baron Van Lamsweerde dat hij de kosten van de aankoop van de gronden voor zijn rekening wilde nemen. Het terrein werd voor f 3275,- aangekocht van Gerrit Jeurink, waarna op 5 juni van datzelfde jaar de eerste steen van de toegangspoort werd gelegd door Van Lamsweerde. Nadat het terrein was opgehoogd, werd op 21 september 1841 de begraafplaats ingewijd. Dat het terrein is opgehoogd is goed te zien door achter de kapel over de muur te kijken. Het oudste graf stamt ook uit 1841.[1]
Aanvankelijk werd er vrijstelling verkregen voor het bouwen van de destijds verplichte muur rondom de begraafplaats. Waarschijnlijk had dit te maken met het feit dat de ernaast gelegen Algemene begraafplaats ook niet omgeven was door een muur.
In de kerken werd gecollecteerd voor de inrichting van de begraafplaats. Hiervan werd de kapel gebouwd die gewijd is aan de Heilige Maagd Maria en de aartsengel Michaël. Deze laatste is de beschermheilige van de stad Zwolle. Naar hem is ook de Grote of Sint-Michaëlskerk vernoemd. De eerste kapel op deze plek werd al in 1882 vervangen door het huidige neogotische bouwwerk. De reden van deze snelle vervanging is onbekend. De bouw van de nieuwe kapel is mogelijk gemaakt door een schenking van Paulina Vos - de Wael. De kapel is in 2005 gerestaureerd. Aan weerszijden van de ingang bevinden zich naamplaten van pastoors en geestelijken van de Sint-Michaël en Onze-Lieve-Vrouwe parochies. Hier is ook een naamplaat te zien van J.W. van Kessel, Aartspriester van Salland en Drenthe.[2]
Ook werd er een toegangspoort aangelegd. In deze poort bevindt zich een plaquette met de tekst:

De eerste steen gelegd door den heer Mr. F.W.J.A. Baron van Lamsweerde op den 5e juni 1841 gever van dezen akker.

Toen bleek dat er hierna nog geld over was, werd alsnog een 250 meter lange muur rondom het kerkhof gebouwd. Deze muur is op enkele plaatsen aan het verzakken (2008). In 1998 is een gedeelte van de muur gerestaureerd, omdat deze op instorten stond. De muur is een biotoop voor verschillende planten en dieren. In 2008 bleek dat de muur aan restauratie toe was: scheuren, gaten, hellende delen. Deze restauratie kost 285.000 euro.

De plattegrond klik hier voor een vergroting.


Plattegrond uitbreidingsdeel


Telefoon: 038 - 4533853

Plattegrond Bgp R.K. zwolle

Plattegrond van de website www.rkkerkhofzwolle.nl/

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies