RK Kerkhof Abcoude, Kerkstraat 23, 1391 HB Abcoude
Begraafplaats:
RK Kerkhof Abcoude
Adres:
Kerkstraat 23
1391 HB Abcoude
Gemeente:
De Ronde Venen
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,2732 4,9771
Oppervlakte (plm.):
1.500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
277 (Inmiddels zijn 2 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
450 Personenlijst
Meest voorkomende namen:
van Schaick (24x), Snoek (24x), de Wildt (15x), Koekenbier (11x), Wouters (10x), Hesp (9x), van Hulsen (7x), van Nes (7x), Bon (6x), Buts (6x)
Contactgegevens Begraafplaats:
Website:
Contact:
Telefoon:
0294-281335
Contact:
R.K. Geloofsgemeenschap Cosmas en Damianus
Algemene Informatie
In 1887 was men in Abcoude begonnen om aan de Kerkstraat een nieuwe kerk te bouwen. De bekende architect Alfred Tepe nam het ontwerp voor zijn rekening. In 1888 was deze kerk klaar en was Abcoude een neogotische kruisbasiliek rijker. Achter de kerk lag nog voldoende land om een nieuwe begraafplaats te creëren. Het duurde echter nog enkele jaren voordat er daadwerkelijk een nieuwe begraafplaats aangelegd kon worden. Op 19 juni 1904 werd de nieuwe begraafplaats gewijd en niet lang daarna werd de eerste dode ter aarde besteld. Langs de rand van de begraafplaats werd een haag geplant met rondom, langs de buitenzijde een zogenaamd processiepad. In 1908 werd bij de eerste openbare processie in Abcoude gebruik gemaakt van dit pad. Het kerkhof is op traditionele wijze aangelegd met een middenpad dat zicht geeft op een kruisbeeld en een groot priestergraf. Het baarhuisje met gemetselde vlechtingen in de gevel, ligt achter de omgaande haag en stamt ook uit 1904.In de loop van de jaren zeventig van de vorige eeuw raakte het kerkhof vol en werden steeds meer katholieken begraven op de algemene begraafplaats van Abcoude. Het onderhoud van de graftekens en het groen nam sterk af. Er vonden nog maar sporadisch ter aarde bestellingen plaats.
Enkele jaren geleden sloeg een aantal parochianen de handen in elkaar en besloot om de begraafplaats gaan opknappen. Overbodige, uit de kluiten gewassen bomen werden verwijderd. Van de overige bomen en coniferen werden de takken tot op circa twee meter hoogte afgezaagd. Vanaf de ingang heeft men nu in ieder geval weer een goed zicht op het kruisbeeld en ook de grafmonumenten zijn weer goed te zien.
De laatste plannen bestaan eruit om de begraafplaats weer nieuw leven in te blazen.
Ingang Zicht op het kruis Monument bij kindergraven