Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNH begraafplaats Odijk

NH begraafplaats, Zeisterweg, Odijk

Begraafplaats:
NH begraafplaats
Adres:
Zeisterweg
 
Odijk
Gemeente:
Bunnik
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,049 5,2342
Oppervlakte (plm.):
1.400 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
229 (Inmiddels zijn 7 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Ginkel (10x), van Hal (9x), van Dijk (7x), Gijsbertsen (7x), Verhagen (6x), de With (5x), van Rhenen (5x), de Kruif (5x), van Lunteren (5x), van Tellingen (4x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
030-2734506 / 06-53950475
Contact:
De heer J. van Os

Algemene Informatie

Witte Kerkje Odijk met toegang tot begraafplaats
Foto: H.J. Meerdinkveldboom

Begraafplaats Odijk
Foto: H.J. Meerdinkveldboom

Witte Kerkje Odijk tekstbord
Foto: H.J. Meerdinkveldboom

De oorsprong van het huidige kerkgebouw gaat terug tot de 11de eeuw toen op deze plaats een kapel werd gebouwd, mogelijk gewijd aan Sint Heribert. In de 12de eeuw werd de kapel (waarschijnlijk in een aantal bouwfasen) vergroot tot een zaalkerk in romaanse bouwstijl, met een toren aan de westzijde en een lager koor aan de oostzijde. Dit in omvang vermoedelijk onbeduidende koor werd in 1548 afgebroken, waarna de kerk werd vergroot met een mogelijk hoger opgaand transept (dwarsschip) en een nieuw koor in gotische bouwstijl. In het begin van de 19de eeuw bevond het schip van de kerk zich in bouvAailige staat. Het werd in 1820 grotendeels afgebroken, met inbegrip van de toren en het transept. Dit na verkregen toestemming van koning Willem 1.
Behalve de fundering ven de romaanse kerk (archeologisch monument) resteert thans als kerk nog het koor uit 1548, dat in 1820 in de richting van de voormalige toren werd verlengd en van een nieuwe westnevel met een klokkentorentje voorzien.
In 1859 werd aan de oostzijde van de kerk een kleine ruimte *Ingebouwd ten gerieve van de predikant die 's zondags voorging en zich voor de dienst diende te verkleden.
Deze kleine ruimte werd in 1923 uitgebreid tot een heuse consistoriekamer, die in 1967 na een brand opnieuw werd uitgebreid; dit alles in de stijl van het kerkgebouw.
Bij een verbouwing in 1877 werden de gevels van het kerkgebouw gepleisterd en gewit. In 1964 werd het interieur van de kerk ingrijpend gemoderniseerd en aangepast aan hedendaagse opvattingen over liturgie. In 1982 vond een grote restauratie plaats van de binnen- en buitenzijde van het gebouw. Daarbij werden ook de ramen vernieuwd.
De laatste grote uitbreiding vond in 2001 plaats in een afwijkende en bewust contrasterende stijl. Deze uitbreiding is niet weergegeven op de plattegrond.
Het onderhoud van het monument wordt sinds 1978 betaald uit opbrengsten van door de Stichting Vrienden van het Witte Kerkje te Odijk georganiseerde activiteiten.
Tekst en tekening:
Stichting Vrienden van het Witte Kerkje te Odijk i.s.m. P.S.A. de Wit b.i.



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies